Vše, co potřebujete vědět o voděodolnosti iPhonů

Specialisté na použité iPhony » Blog » Vše, co potřebujete vědět o voděodolnosti iPhonů

Odolnost iPhonů proti vodě je certifikovaná stupněm krytí IP68 a 67. Voděodolností se ovšem pyšní až modely řady 7 a vyšší, a to pouze za dodržených podmínek, které udává výrobce. Ochranné prvky svoji funkci časem ztrácí, takže je lepší telefon vodě primárně nevystavovat.

Hlavně si nesplést pojmy

Zřejmě jste se již při pátrání ohledně odolnosti proti vodě setkali s pojmy voděodolnost a vodotěsnost. Tato dvě slovíčka, přestože jsou si tolik podobná, se od sebe výrazně liší.

  • Voděodolnost – pokud je zařízení voděodolné, znamená to, že působení vody dokáže odolávat pouze za určitých podmínek. Pokud se tyto podmínky poruší, voda se může do útrob zařízení dostat.
        

  • Vodotěsnost – jestliže se u produktu píše, že je vodotěsný, pak máte jistotu, že je kompletně chráněn proti vodě. Neexistuje způsob, kterým by se do něj mohla voda dostat.

Pokud máte iPhone, vlastníte zařízení, které je voděodolné. To znamená, že odolá vodě pouze za určitých podmínek. Nejedná se o vodotěsný výrobek.

         

Voděodolnost na základě certifikace IP

Míru voděodolnosti označuje stupeň krytí, který znáte pod zkratkou IP (Ingress Protection). Udává odolnost elektrických zařízení proti vniknutí vody a prachu. Zkratku IP následují dvě číslice. První udává odolnost proti prachu, druhá odolnost proti vodě. Jestliže uvidíte zkratku IPx0 znamená to, že je zařízení bez ochrany proti vodě. IPx9 je nejvyšší stupeň ochrany. Zařízení odolá tryskající vysokotlaké vodě. Maximální voděodolnost dodávaných telefonů je v současné době IP68 při dodržení podmínek, které určuje výrobce.

Odolnost modelů jednotlivých iPhonů

Oficiálně jsou voděodolné veškeré iPhony 7 a novější. Úroveň voděodolnosti se ovšem liší podle modelu.




IP68

IP68

IP68

IP67

    

Odolnost iPhonů proti vodě zajišťuje třeba lepení mezi displejem a tělem telefonu, speciální gumička, kterou je opatřena část na SIM kartu nebo speciální mřížky, které se používají jako ochrana před vniknutím vody přes reproduktory.

Nezapomeňte, že všechny tyto ochranné prvky se časem opotřebovávají, a proto je jasné, že nový iPhone toho vydrží ve vodě více než několik let starý model. Voděodolnost zařízení mohou narušit nejrůznější poškození. Například prasklý displej, prohnuté tělo telefonu atd.