První spuštění a nastavení iPhonu

Specialisté na použité iPhony » Blog » První spuštění a nastavení iPhonu

Je to tady. Váš první iPhone leží před vámi v krabičce a už se nemůžete dočkat, až ho rozbalíte. Aby seznámení s novým jablíčkem proběhlo hladce, nachystali jsme průvodce, který nováčkům s prvními kroky pomůže.

Co na vás v balíčku čeká?

Součástí balení iPhonu je také nezbytné příslušenství. Krabička obsahuje:

  1. USB kabel
  2. adaptér
  3. jehlu na vysunutí SIM 

Design iPhonu patří mezi hlavní důvody, kvůli kterým je tak oblíbený. Oděrky nebo pavouk na displeji mu nesluší, proto doporučujeme si k telefonu pořídit tvrzené sklo a silikonový kryt. Obojí je k dostání v našem e-shopu spolu s dalším příslušenstvím.

 

První spuštění iPhonu

Před prvním spuštěním si nachystejte

  • jehlu na vysunutí SIM, 
  • SIM kartu (musí být oříznutá na rozměry Nano SIM karty),
  • Apple ID a heslo (založte si ho přes počítač, nebo až během úvodního nastavení).

Před aktivací se také ujistěte, že máte k dispozici připojení k internetu. Teď můžete konečně iPhone poprvé zapnout:

  1. Zapínací tlačítko na pravé straně iPhonu dlouze podržte, dokud neuvidíte Apple logo a po něm uvítací obrazovku. 
  2. Telefon vás v dalším kroku upozorní na chybějící SIM. Vložte ji a zadejte PIN.
  3. Vyberte jazyk a zemi nebo region, podle kterého se nastaví informace jako datum, čas a další.
  4. Připojte se k vaší domácí Wi-Fi síti, aby se zařízení mohlo aktivovat.
  5. Nastavte si odemykání telefonu - Touch ID (odemčení přes home button otiskem prstu) nebo Face ID (odemknutí pouhým pohledem) a šestimístný přístupový kód. Pokud kód nastavit nechcete, nebo vám vyhovuje pouze čtyřmístná varianta, klepněte na Volby kódu.
  6. Z nabídky pro přenos dat a aplikací si vyberte odpovídající možnost. Majitelé prvního telefonu vyberou Nepřenášet aplikace a data. Pro přenos dat ze zařízení s iOS existují rovnou 3 metody. Pokud přecházíte na nový telefon z Androidu, stáhněte si v Google Play aplikaci Přechod na iOS a postupujte podle návodu.
  7. Pro přístup ke všem službám společnosti Apple potřebujete účet Apple ID. Pokud jste si Apple ID založili předem, zadejte ho. V opačném případě vytvořte účet nyní.
  8. Potvrďte nastavení automatických aktualizací.
  9. V dalších krocích procházíte volby pro další nástroje a služby, např. Siri. Není problém nastavení přeskočit a dokončit ho později.
  10. Klepněte na Začít a máte hotovo. Vítejte v Apple rodince!

 

Import kontaktů

Ze SIM karty

Kontakty by měly být v ideálním případě uložené na SIM kartě. V iPhonu přejděte do Nastavení - Kontakty - Importovat kontakty ze SIM a vyberte místo pro jejich uložení. Otevřete Kontakty a zkontrolujte, jestli se nahrály. iPhone neukládá kontakty na SIM kartu, ale nahrává je na iCloud.

Při přechodu z Androidu

Přenos dat včetně kontaktů udělejte hned při první aktivaci (viz První spuštění, bod 6).

 

Získávání aplikací

Všechny aplikace a hry jsou dostupné v App Store. Přes lupu zadejte název aplikace/hry. Stáhnete ji tak, že klepnete na tlačítko Získat (v případě, že nabízí verzi zdarma), Zkusit zdarma (pokud je k dispozici zkušební období zdarma a potom je placená), nebo klepnete na tlačítko s cenou (u placených aplikací a her). Modrý obláček označuje aplikace, které jste si už jednou koupili a můžete si je stáhnout znovu. 

Pro nákup placených aplikací (nebo navýšení kapacity iCloudu) potřebujete Apple ID a funkční platební metodu. Způsoby platby, které můžete používat, jsou tyto: Apple Pay, platební karta, vyúčtování od operátora nebo zůstatek Apple ID.

Po potvrzení nákupu a stažení najdete novou ikonu na ploše.

 

Zálohování iPhonu

Zálohování telefonu provádíte buď pomocí úložiště iCloud, nebo počítače

iCloud je úložiště, do kterého se bezpečně ukládá váš obsah (fotky, dokumenty, atd.), který je díky tomu vždy aktuální a dostupný odkudkoliv. V základu má velikost 5 GB. Asi už chápete, že největší problém bude právě kapacita. Dobrá zpráva je, že si za poplatek kdykoliv můžete navýšit celkovou velikost na 50 GB, 200 GB nebo 2 TB. Když vám dojde místo, nové fotografie, videa a dokumenty se nebudou na iCloud nahrávat. Proto doporučujeme zálohovat pomocí počítače, kde nemusíte navyšovat kapacitu a nestane se, že vám bude nějaký obsah chybět. 

Při zálohování pomocí počítače využijete iTunes. Telefon připojíte přes USB kabel do počítače, otevřete iTunes a vyberte v něm své zařízení. Pak stačí kliknout na tlačítko Zálohovat. Po dokončení procesu uvidíte, jestli byla záloha úspěšně vytvořena.

 

Nastavení Apple Pay

Placení je díky Apple Pay mnohem jednodušší a bezpečné. Každou transakci musíte potvrdit přes Touch ID nebo Face ID. Česká republika patří mezi země s podporou Apple Pay. Zjistěte, jestli vlastníte vhodný model iPhonu a platební kartu od banky podporující Apple Pay. Potom v aplikaci Wallet v pravém horním rohu klepněte na + a pokračujte podle instrukcí. Až bude karta přidaná do Wallet aplikace, vyčkejte na ověření karty bankou nebo vydavatelem.

 

Nastavení e-mailu

V současnosti patří mezi nejpoužívanější e-mailové služby Gmail a Seznam.cz, takže si projdeme jejich nastavení.

Gmail připojíte během chvilky. V Nastavení pod volbou Hesla a účty klepněte na Přidat účet. Z nabídky vyberte Google, vyplňte svoji e-mailovou adresu a hesla. Připojení proběhne automaticky a přes aplikaci Mail se dostanete do svojí schránky. Druhou možností je stažení aplikace Gmail.

Seznam.cz v základní nabídce není a musíte ho připojit ručně, nebo si v App Store stáhněte aplikaci Email.cz. Ruční připojení provedete přes Nastavení - Hesla a účty - Přidat účet. Dole vyberte možnost Jiný, potom zvolte Přidat poštovní účet a vyplňte všechny údaje (jméno, e-mail, heslo). Popis se vyplní sám. V dalším kroku do oddílu Server příchozí pošty zadejte jako hostitele imap.seznam.cz, do pole uživatel vyplňte začátek vaší adresy (všechno, co je před zavináčem, např. místo example@seznam.cz napiště jen example) a vaše heslo k e-mailu. Uživatele a heslo zopakujte také v oddílu Server odchozí pošty, v poli hostitel bude smtp.seznam.cz. Účet projde ověřením a Seznam se objeví v přehledu Schránek v aplikaci Mail.

 

Co dalšího váš nový iPhone umí?

  • Aktivujte si v Nastavení funkci Najít iPhone.
  • Notifikace umí být pěkně otravné. Upravte v sekci Oznámení u jednotlivých aplikací styl oznámení.
  • Uspořádání aplikací změníte tak, že ikonu dlouho přidržíte. Až se začne vrtět, posuňte ji a uvolněte stisk. Aplikace, které spolu souvisí, přetáhněte na sebe pro vytvoření tematických ploch (např. Hudba pro Spotify & Podcasty).
  • Ve večerních a nočních hodinách šetřete svoje oči a aktivujte si Night Shift, který od určité hodiny změní podsvícení na teplejší tóny. V Nastavení je tato možnost pod záložkou Zobrazení a jas.
  • Abyste využívali iPhone na maximum a dozvěděli se vše o jeho možnostech, projděte si Apple manuál. Nelekněte se jeho délky, většinu věcí už budete znát. :)