5 generací iPhonů, které rozpoutaly revoluci

Specialisté na použité iPhony » Blog » 5 generací iPhonů, které rozpoutaly revoluci

Z historie Applu: 5 generací iPhonů, které rozpoutaly revoluci

Budete-li pátrat po společnosti, jejíž výrobky se staly symbolem technologického pokroku, jistě natrefíte na značku Apple. Do hledáčku médií se kalifornský gigant dostal již v roce 2007, kdy na trh uvedl vůbec první generaci smartphonů. Jakými změnami telefon od té doby prošel? Připomeňte si 5 generací iPhonů, které zanechaly v dějinách mobilních telefonů nesmazatelnou stopu.

1. iPhone (2007): Velkolepý počátek

Po roce 2000 obliba mobilních telefonů rychle stoupala. Výrobci se snažili reagovat na stoupající nároky uživatelů a zařízení stále zdokonalovali: nové modely disponovaly vylepšenými funkcemi, větším rozlišením nebo výkonnějšími fotoaparáty. Stále žádanější byly tzv. smartphony, chytré telefony určené převážně k pracovním účelům.

Tohoto trendu se rozhodl využít i Apple. Na začátku roku 2007 společnost představila světu první generaci chytrých telefonů iPhone. Jednalo se o převratný vynález, které chyběla QWERTY klávesnice i stylus – displej s velkolepým rozlišením 320 × 480 pixelů bylo totiž možné ovládat jen za pomocí prstů. První iPhone si našel cestu do srdcí (i kapes) tisíců uživatelů a éra dotykových telefonů vstoupila do další fáze.

2. iPhone 4 (2010): Hranatá legenda

V červnu 2010 příznivci Applu napjatě očekávali uvedení v pořadí již čtvrté generace iPhonů. Protože informace o kvalitách nového telefonu pronikly na veřejnost už dříve, fanoušci mu předpovídali hvězdné úspěchy.

A nemýlili se. Nový iPhone 4 zaujal především Retina displejem (tento název si později společnost nechala patentovat), na kterém nebyly ze standardní pozorovací vzdálenosti patrné žádné pixely. Obraz tak působil jemně a realisticky.

Další inovativní počin představovala přední selfie kamera pro videohovory, které jste od tohoto okamžiku mohli vést v dnes již známé aplikace FaceTime. Největší proměnou však prošel samotný design smartphonu. Oproti starším modelům byl iPhone 4 hranatý a skleněný. Jednalo se bezpochyby o vydařený kousek, který se i po letech těšil mezi uživateli velké přízni.

3. iPhone X (2017): Převrat na poli designu

U příležitosti 10. výročí značky Apple iPhone vydala společnost další model smartphonů s příznačným názvem iPhone X, které přinesly zásadní změnu dosavadního konceptu i designu.

Přední strana se dočkala zcela nového provedení a tlačítka nahradil 5,8“ displej s rozlišením 2437 x 1125 pixelů. Rámečky telefonu se výrazně zúžily a úplně zmizelo tlačítko Touch ID. Nový iPhone také dokázal rozpoznat vlastníky skenováním obličeje, aby měli majitelé jistotu, že se k jejich datům někdo jen tak nedostane.

A to zdaleka nebylo vše. Ovládání jedním prstem, na tu dobu revoluční bezdrátové nabíjení nebo mnohem výkonnější software... to je jen stručný výčet novinek, kterými desátá generace iPhonů ohromila fanoušky po celém světě.

4. iPhone 12 (2020): Cesta zpátky?

Na sklonku roku 2020 uvedla společnost Apple na trh nové modely smartphonů Apple – iPhone 12 a iPhone 12 Pro.

Telefony měly na první pohled designově ostřejší hrany, se kterými jsme se mohli setkat u iPhonů 4 a 5. Novinkou je naopak výkonnější OLED displej nebo výkonnější procesor Apple A14. Za zmínku jistě stojí možnost bezdrátového nabíjení za pomocí systému MagSafe, která umožňuje dokonalé přilnutí telefonu k nabíječce. Modely iPhone 12 Pro pak svým uživatelům nabídly větší displej a lepší kameru.

5. iPhone 14 (2022): Výhledy do budoucnosti

Během září 2022 Apple odtajnil informace o chystané čtrnácté modelové řadě smartphonů ze své dílny. Designově se iPhone 14 přidržely již dříve zavedené linie, které dominuje plochý displej telefonu a sendvičová konstrukce sklo – kov – sklo.

Základní varianty iPhone 14 a iPhone Plus se liší kapacitou vestavěné baterie a velikostí displeje. Máte-li zájem o výkonnější model, sáhněte po iPhonu 14 Pro nebo iPhonu 14 Pro Max, které jsou vybaveny novým procesorem A16 Biotronic. Výrazné změny jsou patrné také u hlavní kamery, která má 48 MPx rozlišení, a kromě toho se může pochlubit i vylepšenou optickou stabilizací obrazu.

A jaké byly reakce fanoušků? Zoufalý nedostatek výrobků v předvánoční sezóně nasvědčuje tomu, že mezi „jablíčkáři“ vzbudila poslední řada smartphonů značný rozruch. Společnost navíc již dříve ohlásila, že pracuje na dalších vylepšeních. O těchto modelech tak v dohledné době ještě dozajista uslyšíme.